To jedna z najbardziej interesujących odmian miodu na polskim rynku. Działanie miodu słonecznikowego przekonało do siebie nie tylko amatorów słodkości, ale także osoby zainteresowane odżywczymi i prozdrowotnymi właściwościami tego naturalnego produktu. Miód słonecznikowy ma właściwości lecznicze, sprzyja odporności, wspiera układ pokarmowy i polepsza ogólną kondycję zdrowotną. O szczegółach opowiedział specjalista ds. zdrowego żywienia z serwisu ekoflos.pl.
Miód słonecznikowy – właściwości korzystne dla zdrowia?
W medycynie ludowej, miody od dawien dawna zajmują wyjątkowe miejsce. Już w przeszłości znane było ich działanie wzmacniające, odżywcze, a wraz z oczywistymi walorami smakowymi, już na stałe zapisały się w polskiej kulturze i są tutaj bardzo cenione. Miód słonecznikowy to odmiana wyjątkowa, wyróżnia się ponad znane nam miody wielokwiatowe. Jakie ma działanie? Miód słonecznikowy doskonale wspiera układ pokarmowy. Wpływa na regenerację wątroby, wzmacnia nerki i serce, ponadto działa regenerująco i odżywczo. Gdyby codziennie stosować miód słonecznikowy, jego właściwości lecznicze bez wahania można porównać do naturalnych suplementów diety. Szczegóły o produkcie na ekoflos.pl.
Fot: Miód słonecznikowy od Ekoflos.pl
Na co stosować miód słonecznikowy?
W kuchni miód słonecznikowy przedstawi się w mniej wyraźny sposób, niż jego popularne, sklepowe odpowiedniki. Jego smak jest bardzo łagodny i jedynie delikatnie słodki, łatwiej znaleźć w nim bukiet smakowy, to mocno aromatyczna odmiana, najbliżej mu do miodu gryczanego, choć miód słonecznikowy ma w sobie bardzo oryginalne nuty – zdecydowanie warto spróbować.
Na co najlepszy jest miód słonecznikowy i komu poleca się trzymać go w domowej spiżarce? Zdecydowanie poleca się go każdemu, ze względu na bardzo wszechstronne zastosowanie. Miód słonecznikowy podniesie naszą odporność, jest więc wartościowym dodatkiem w diecie w okresach przesilenia. Osoby narzekające na dolegliwości jelitowe i żołądkowe również poczują ulgę. Wielu specjalistów wymienia miód słonecznikowy jako naturalny sposób na zbicie złego cholesterolu. Ze względu na wysoką zawartość potasu, miód słonecznikowy jest też dobry dla mięśnia sercowego.
Jak przyjmować miód słonecznikowy? Wystarczy dodać łyżkę do herbaty, owsianki czy innej potrawy, ma intensywnie żółty kolor i subtelny, ale aromatyczny zapach. Świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów i sosów, można eksperymentować z nim na wiele sposobów, a ze względu na jedynie delikatną słodycz, sprawdzi się w różnych rodzajach potraw, niekoniecznie tych deserowych lub owocowych.
Gdzie kupić miód słonecznikowy?
Trzeba przyznać, że to dosyć rzadki produkt na polskim rynku, co jest zaskakujące, biorąc pod uwagę jego wszechstronne działania dla zdrowia. W naszym kraju za naturalny miód słonecznikowy odpowiada sklep ekologiczny ekoflos.pl. Cena miodu słonecznikowego w sprzedaż online to 49 zł za słoik o pojemności 1,2L. Zdecydowanie warto!